Budget guide: Se, smag og nyd Chianti distriktet på 1 dag

Billig vinsmagning i Chianti

Vil du gerne opleve Chianti’s smukke natur, samt smage på nogle af de klassiske vine fra området, uden at sprænge budgettet?

Eller er du bare heller ikke til alle de overfyldte busture, hvor hele dagen allerede er forudbestemt? Så er her en guide til hvordan du selv kan gøre det!

 

Der skal ikke være nogen tvivl om, at hvis du vil se alt det bedste Chianti har at tilbyde, så er du nødt til at hyre én som kender området. Alternativt, tage med på en af de mange vinsmagningsture, som arrangeres hver eneste dag, fra mange forskellige områder i Toscana – men Firenze er nok et af de bedste udgangspunkter. Men ja, det er dyrt – så her er en  billigere måde at gøre det på!

 

LTA_4837

Heldigvis kører der busser, på mindst én af Chianti distriktets vin ruter, nemlig ”Chiantigiani” ruten.

Du kan fange denne bus fra Firenzes bus station, som er ca. 100 meter fra hovedbanegården, Santa Maria Novella. Vi havde problemer med at finde stationen, da den ligger gemt bag bygninger. Så vi håber at kortet nederst her i indlægget, kan hjælpe dig nemt på vej. Da vi fandt statioen, var der lidt bøvl med rutenummeret da bussen før har heddet 365, vi fik dog også af vide at den stadig hedder det (altså 365), det stod dog ikke på nogle af de busser vi kørte med – der stod ingen numre overhovedet… Men byerne du skal imod er ”Panzano i Chianti”, ”Greve i Chianti” og ”Greti i Chianti”. Busserne imod disse byer, kører enten via byen Ferrone eller byen Strada, det er ligemeget hvilken rute du vælger, de kommer begge til dine ønskede destinationer.

 

Der er information at hente på busstationen, her taler de fint engelsk, og er meget behjælpelige med udprintning af diverse tidsplaner – vi vil foreslå at du tager et smut forbi informationen, senest dagen inden din tur til Chianti, så du har nogle friske tider at gå efter. Brochuren som vi fik udleveret inde ved siden af, på billetkontoret, var desværre ikke up-to-date, det opdagede vi på den irriterende måde! Så spar dig selv for den oplevelse – informationen har åbent mellem 9 og 15 på hverdage. Vi er ikke sikre på weekends tiderne, dog kører busserne også noget mere uregelmæssigt i weekenderne, så vores råd vil være, at tage turen en hverdag. Vi har læst os til at Bus Italia Nord, skulle have en hjemmeside med bustiderne, dog har vi ikke kontrolleret, da siden kun skulle være på italiensk – og der ville vi alligevel komme til kort.

Når du er kommet med bussen, vil vi foreslå dig at nyde den smukke tur i lidt over en time, som er tiden det tager dig at nå dit sydligste stop, Panzano.

LTA_4767

 

Panzano i Chianti

Det skal lige nævnes at vi ikke har været i Panzano, da det var prisen for at have fået udleveret, en ikke opdateret tidsplan fra billetkontoret.  Så beskrivelsen af Panzano, er kun som vi var blevet fortalt at gøre det  – håber at informationerne stadig holder, og at du når hele vejen dertil.

I Panzano går du op ad den stejle hovedgade, her vil du finde en vinbutik kaldet ”Accademia del Buon Gusto” (adresse: Piazza Ricasoli 11). Her skulle en rigtig god vinsmagning være mulig ”uden forpligtigelser”. Ejeren Stefano Salvadori skulle være en meget klog mand, vin ekspert og samtidig have en ret speciel karakter. Skulle sulten melde sig herefter, kunne Dario Cechini (byens slagters fastfood restaurant) måske friste, stedet er specielt populært for deres ”Chianti Hamburger”, som efter sigende skulle være enorm!

LTA_4824

 

Greve i Chianti

Nu er det tid at besøge Chianti Classico’s hovedstad: Greve. Tag bussen tilbage mod Firenze og stå af i Greve. Gå en tur igennem bymidten, som byder på et par charmerende gader, og en del spændende butikker, bl.a. slagteren ”Falorni”, som er meget kendt for deres Toscana specialiteter, som salami, prosciutto og pølser i alle afskygninger. Få evt. din frokost på Pizzariaet ”La Cantina”, for enden af gå gaden. Ejeren her er en rigtig spøjs og hyggelig fyr, og han har den bedste kok i hele Chianti, hvis han skal sige det –  nemlig hans mor! Her går du ikke galt i byen, hvis du er på udkig efter en god italiensk pizza eller pasta ret!

I Greve ligger der flere forskellige vinbutikker, i dem alle er det muligt at smage på de forskellige vine, vi fandt dog ingen der var gratis.

Vi blev fortalt at det i Greve også skulle være muligt, at leje cykler og scootere hvis man på egen hånd, vil bevæge sig lidt udenfor byerne. Vi prøvede det dog ikke, men fik bekræftet af flere, at muligheden er der.

For at gå frokosten af, så gør dig selv den tjeneste at følge skiltene fra bymidten, eller spørg de lokale om vej, op ad bjerget til den lille bilfri middelalderby Montefioralle. Det tager cirka en halv time at gå derop, og det er det hele værd. Det er simpelthen den hyggeligste lille by vi har set i Italien, og samtidig enorm smuk. En anden bonus er, at meget få turister kender til den, så du vil formentlig have den helt for dig selv – så husk kameraet!

 

LTA_4856

LTA_4889

LTA_4865

LTA_4885

 

Greti i Chianti

Nu er det tid til enten at hoppe på bussen igen, nord på til næste by Greti, som er dit sidste stop inden turen går tilbage til Firenze. Der er kun 3-4 km, så hvis du er lidt frisk, kan du sagtens gå dertil.

I Greti er der 3 steder lige ud til hovedgaden, som du ikke må snyde dig selv for:

 

Castello di Verrazzano (nordligst)

Tilbyder 2 slags vinsmagninger, den traditionelle til 4 euro, samt en hvor du smager både de traditionelle og deres specialiteter, denne koster 6 euro. Dog betaler du ikke for smagningen, hvis du køber noget efterfølgende.

LTA_4778

 

Santa Margarita (i bymidten)

Dette sted er stort og med egen restaurant, dog ikke så hyggeligt som de andre, til gengæld er deres udvalg enormt, da de både har lokale produkter, men også produkter fra resten af Italien, da selskabet bag stedet her, har vinproduktion rundt i hele Italien. Så her er chancen for at finde noget for enhver smag, uanset om man er til rød, hvid, rosé eller bobler.

LTA_4785

 

Villa Calcinaia (sydligst)

Er det sidste lille sted på vores liste, og vores favorit. Vinbutikken ligger i den aller sidste bygning, lige inden man forlader Greti (sydpå). Vinen er, ligesom de andre steder, fremragende men samtidigt koster smagningen ingenting her. Vi vil helt klart anbefale dette lille sted, både pga. prisen, betjeningen og smagen.

LTA_4802

 

Din GDS (Gør Det Selv) vintur er nu ved at være slut og du er garanteret også ved at være godt træt i kroppen, og måske lidt halvberuset, så det er nok bedst at hoppe på bussen tilbage mod Firenze. De sidste busser går omkring kl. 20 i hverdagene og kl. 17 i weekenderne og bus stoppet i Greti er lige ud for Santa Margarita’s vinbutik.

Turen her vil koste omkring 12-15 euro pr. person i transport, hvilket er små penge i forhold til de arrangerede busture fra Firenze, som normalt ligger omkring 50-70 euro, her er normalt 4 vinsmagninger inkluderet i prisen. Men hvis du køber lidt de forskellige steder alligevel, så betaler du, som nævnt tidligere, normalt ikke for smagningerne.

Det skal dog siges, at hvis man er 5-7 personer, så er det værd at overveje, at booke en minibus med chauffør (de skulle koste omkring 60-80 euro), da man så har en del mere fleksibilitet og ikke er afhængig af den lokale transport.

Vi håber at denne guide vil være til gavn for andre rejsende, som gerne vil opleve Chianti på egen hånd.

S.M.Novella Map

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *