Ø paradiset Quirimbas

Selvom om der er lækkert på nZuwa lodge og Murrebué strand er fantastisk, så er vi jo altid sultne efter at opleve noget nyt. Vi var så heldige at vores værter gav os 5 dages fri, til at besøge det smukke øhav Quirimbas i den nordlige del af Mozambique. Det ligger omkring 200 km. nord for Pemba.

Vi fik tilbudt at køre med en privat taxa derop, da der var nogle gæster på nabo resortet der også skulle derop. Det blev til vores store ærgrelse meget dyrere end vi troede. Vi betalte 40$ hver (260kr). Det var sure penge at betale, når vi vidste at den lokale transport kun ville have kostet 350Mt for bus + 70Mt for båden (45kr). Vi sad fire på bagsædet, så det var bestemt ikke pengene værd.

Før hver vejkontrol bad chaufføren vores franske medpassager, om at tage hans trucker arm indenfor vinduet, da det for politiet kunne være en oplagt mulighed for at få lidt bestikkelse. Vi fandt det komisk at sidde klemt på bagsædet uden seler, ikke gav grund til yderligere problemer. Men en arm ud af vinduet, ja det er er sku for meget af det gode!

En åben chapa bus

En åben chapa bus

Turen fra Pemba til Tandanhangue, hvor bådene sejler fra, tog lige knap 4 timer. I lokal transport som vi tog på tilbagevejen, tager hele turen, med båden ca. 5-6 timer.

Den store forskel på tidvandet, gør at bådene kun sejler ved højvande, så det gælder om at få det timet rigtigt, så man ikke skal vente flere timer på at vandet stiger. Alt afhængig af vandstanden, kan bådturen tage 1-2 timer.

En lidt overfyldt båd vil nogle mene

En lidt overfyldt båd vil nogle mene

Vi blev sat 200 år tilbage i tiden da vi ankom til øen Ibo. Efter Portugiserne efterlod øen tilbage i 1800 tallet er der ikke meget der har ændret sig. De store rummelige huse står der stadig, men er blevet overtaget af afrikanerne, og har fået et afrikansk twist. Et par steder ser man en afrikansk lerhytte, plottet ind imellem de gamle ruiner. Det ser helt middelalderligt ud.

Der er ingen biler på øen, kun et par rige lokale med et par gamle udkørte scootere og et par geder, møder os i gadebilledet. Havnelandsbyen har en bred og støvet hovedgade, hvor 400 år gamle brønde stadig bliver brugt flittigt. De lokale samles omkring brøndene for at hente vand til dagens gøremål. De får sig en sludder, inden de med 25 liters spande på hovederne går hjem af igen.

Erik og Paula i hovedgaden på Ibo

Erik og Paula i hovedgaden på Ibo

Mange steder er det kun husmurene der står tilbage

Det gamle diskotek

Diskotek??

LTA_6041

En lille kunst cafe i en af landsbyerne

En lille kunst cafe i en af landsbyerne

Et par af de heldige geder der ikke er blevet slagtet endnu

Et par af de heldige geder der ikke er blevet slagtet endnu

Igennem nogle af Alex og Gianni’s venner lejede vi et hus i enden af hovedgaden. Det var meget primitivt. Toilet og bad var under åben himmel og vores køkken var den lille bålplads midt i haven. I haven voksede der Moringa træer, hvis blade er rige på gode næringsstoffer. De smager ligesom spinat, så det var total optur at kunne plukke lige så meget af det vi ville og tilsætte i vores ellers lidt idéforladte mad. Der var masser af myg, en irriterende kat der miavede konstant og en lille lodden fætter i form af en rotte, som ikke var hurtig nok til at spise vores kiks, inden vi fik pakket dem væk.

Oppe og hente vand til dagens gøremål

Oppe og hente vand til dagens gøremål

Vi lejede huset for 1000Mt per dag, ca. 130kr.

Vi lejede huset for 1000Mt per dag, ca. 130kr.

Vores toilet og bad.

Vores toilet og bad.

Soveværelse og dagligstue i et

Soveværelse og dagligstue i et

Vores udendørs hænge ud sted

Vores udendørs hænge-ud-sted

Her er vi oppe og købe brød i en af de små butikker

Her er vi oppe og købe brød i en af de små butikker

Bønner i sækkevis

Bønner i sækkevis

Der klargøres frisk moringa, til vores aftensmad.

Der klargøres frisk moringa, til vores aftensmad.

Paula kvalitets tester Erik's mad

Paula kvalitets tester Erik’s mad

Selve Ibo øen er ikke værd at bruge alt for lang tid på, de fleste bruger øen som et springbræt til de omkringliggende palmeøer, som er MEGET flottere og endnu mere uberørte. Ikke at Ibo er overturistet, for den er kun lige kommet på turist kortet, men der mangler en lækker strand på øen.

Der ligger dog 3 resorts, alle med swimming pools, som man kan benytte for et beskedent beløb.  Ibo Island Lodge er uden tvivl det mest eksotiske og dyreste. De arrangere en masse aktiviteter såsom Dhow safari, dykning, gåture imellem Ibo og Quirimbas, snorkel ture m.m. Hvis man som os er budget rejsende, kan man også arrangerer sådan nogle ture med de lokale, til billigere penge, men med lidt mindre luksus. Vi var uheldige med vejret da vi var der, det var meget blæsende, så vi droppede dhow safarien. Det ville have været en vild tur med bølger og blæst, i en i forvejen ikke topsikret lille træbåd med bomuldssejl. Vi tog på en vandretur til nabo øen Quirimba. Læs mere om det lige her.

Dykning ved ”lighthouse – the wall”

Vi tog en chance da vi bookede vores dyk igennem Ibo Island Lodge. De sidste par dages hårde sydlige vind og det livlige hav, kunne lige så vel have været et total flop at tage ud og dykke i. Men vi havde en tilpas trang til at komme ned og opleve livet under overfladen, så vi tog chancen.

Flotte kål-lignende koraller

Flotte kål-lignende koraller

Ude ved revet blev vi mindet om hvor fattige og desperate de lokale er for at tjene penge. To overfyldte træbåde lå og gyngede i bølgerne, der var en masse mænd i vandet med masker og snorkler, i gang med at ligge et enormt fiskenet ud, så de kunne fange alle de farverige fisk som os ”Mazungu’er” betaler i dyre domme for at komme ud og dykke med. Det skal lige siges, at området naturligvis er fredet, da det er en national park og at Ibo Island Resort faktisk betaler 200 liter benzin hver måned til parken, for at de patruljerer området. Så sådan situationer ikke opstår, men det gør de så alligevel.

Når det nu er sagt, så var vi heldige med vores dyk. Sigtbarheden var meget bedre en forventet og min nervøsitet var ikke længere eksisterende, i det sekund vi var under overfladen. Jeg havde helt glemt hvor fredfyldt det kan være at dykke.

DCIM107GOPRO

Det var vores sidste dag inden vi skulle hjem til Pemba igen, og vi nød den i fulde drag på Ibo Island Resort. Det er gratis at bruge faciliteterne der, hvis man har været på en af deres ture.

Sådan ser man ud når man slapper af

Sådan ser man ud når man slapper af

Ibo Island Lodge's pool

Ibo Island Lodge’s pool

Vi satte virkelig pris på vores lille ferie, og det var sundt for os at leve så primitivt et par dage. Erik blev en haj til at tænde op i bålet lyn hurtigt, imens Paula og jeg klargjorde grøntsager og tilbehør. Vi havde intet internet, tv eller lignende til at forstyrre os, så mens vi var der, var vi sammen og sociale. Man var ikke lige pludselig fraværende for at spørge Google om noget eller tjekke hvem der nu havde ”liket” ens status. Nej vi var sammen, som i de gode gamle dage. Det var skønt. Men vi glædede os også til at komme hjem til vores egen seng igen. Tilbage til civilisationen på fastlandet!

Nyt billede (8)

Der var dollars tegn i øjnene på disse gutter, da de stolte kom kørende igennem den sovende by på Ibo

Nyt billede (4)

Det er ikke hver dag man fanger en sejlfisk. Gutterne viste den frem, som en anden hundehvalp viser sit nye kødben.

6 tanker om “Ø paradiset Quirimbas

 1. MudAce86u

  http://www.autospecjalista.pl/podroze-samochodem-przez-chorwacje-czesc-pierwsza
  Shopping for a used or new automobile can be quite a difficult process unless you know what you really are carrying out. By educating yourself about vehicle store shopping before you decide to go to the dealership, you may make stuff much easier yourself. The following advice may help the next buying vacation become more satisfying.

  Usually deliver a auto technician alongside when looking for a brand new vehicle. Auto sellers are popular for selling lemons and you do not want to be their up coming victim. Provided you can not have a auto technician to consider cars together with you, no less than make sure that you have him take a look at last option before you buy it.

  Know your boundaries. Before you start store shopping for your forthcoming car or vehicle, decide what you can manage to pay out, and adhere to it. Don’t neglect to feature desire for your computations. You are likely to pay close to twenty percent as an advance payment also, so prepare yourself.

  Before attending a car dealership, know what sort of automobile you want. Analysis each one of you options just before buying to help you evaluate which works the best for your finances and family members demands. Shop around to learn simply how much you ought to be paying for any prospective automobile.

  Before signing any agreement spend some time to study every single line, for example the fine print. If you find anything at all shown you do not comprehend, tend not to indication till you purchase an response which you fully grasp. Unsavory salesmen are able to use a contract to place several service fees that have been not talked about.

  When you retain the preceding assistance in mind next time that you go looking for a vehicle, you will end up more prone to get a better offer. Purchasing a automobile does not have to become frustration. Just use the guidelines out of this report and you may get the auto you want at a great selling price.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *