Tofo – Et paradis vi ikke vidste fandtes

lta_6694

Vi har fundet et sted, som få mennesker kender til, et paradis hvor tiden står stille. Et sted hvor sandet knirker mellem tæerne, hvor sko bliver overflødige og man stopper med at tænke på hvordan man ser ud, fordi følelsen af lykke og frihed tager over. Man glemmer der er en verden udenfor, og hvis man ikke har en billet videre, er det meget fristende at blive hængende.

Jeg bliver ved med at spørge mig selv, hvorfor det er mig der blev sat I verden med et pas, som giver mig lov til at rejse, og opleve steder som dette. Uanset hvem man er og hvad meningen med ens liv er, så er man ualmindelig heldig hvis man får lov til at se et sted som dette. Ikke nok med at stranden er lækker, så byder havet udfor også på verdensklasse dykning. Året rundt er der djævlerokker, hajer og delfiner, og i sæson kan man være heldig at se pukkelhvaler og hvalhajer. Kort sagt; Tofo er et paradis.

Stranden er stor og bred, men kun få par kilometer lang. Den er skabt til solbadning og bar fods løbeture ved sol op eller nedgange. I delen tættest på byen er der masser af gode bølger for surfere og paddleboards, og er man en god kite eller vindsurfer så er der også potentiale for at nyde vandet på den måde. Man kan sågar også leje en quadbike og tage på opdagelse i de omkringliggende sand dyner.

lta_6654

Byen er stadig autentisk, med en lille hovedgade hvor det lokale marked ligger. Her sælges alt fra saronger og armbånd til verden billigste cashewnødder, avokadoer, frisk fangede barracudaer og diverse spiritus. Her kan du købe stort set alt hvad du behøver, men hvis du alligevel mangler noget, er der også et lille supermarked længere oppe af gaden. Bag markedet ligger et par åbne restauranter, som er populære spisesteder om aftenen. Det er ikke unormalt at der går en time før man får maden, men det gør ikke noget, for her skal man ikke nå noget. Byens aften vibe og den klare stjernehimmel er stærkt vanedannende, så sørg for at du har god tid i Tofo. Vi brugte 12 dage, og forelskede os hovedløst i stedet og menneskerne der. Alle de rejseglade sjæle som krydsede vores vej, dem vi delte oplevelserne med, var med til at gøre stedet endnu mere fantastisk.

img_4654

Erik tjekker den friskfangede barracuda ud

Det ville være løgn at skrive det hele er perfekt, for nogle gange går strømmen, man sover under myggenet og den tætteste hæveautomat er 30 minutters gåtur væk. Transporten til Tofo er en 9-12 timers lang varm overfyldt bustur fra Maputo. Men når man kan bo med strandudsigt i en bambushytte for 150kr og en frisk fanget fisk med tilbehør koster 20kr på den lokale restaurant, så er rejsen det hele værd. Medmindre man ankommer en fredag til Inhambane, med det ugentlige fly fra Johannesburg.

lta_6743

Vi blaffede ud for at hæve penge og kom med på ladet en en bil

 

DCIM107GOPRO

Vi var så uheldige at dele bussen til Tofo, med en beklagende gruppe englændere, som tydeligvis ikke var vant til afrikanske forhold.

Vi besøgte Tofo i deres koldeste måned, Juli. Det er varmt nok til at bade og sole sig, men når solen går ned over de palme fyldte marker bag stranden, så bliver det køligt og tid til at få lange bukser på. Der er en jævn vind i vintermånederne Juni til August og vejrforholdene kan skifte hurtigt og drastisk, specielt ude på vandet. Men det har jo intet at gøre med vinter, som vi kender den hjemmefra. Vinter her er en god sommerdag derhjemme

img_4656

En vinterdag på stranden, billede taget ved Tofo Scuba.

img_4648

Et vejrskifte  sker hurtigt og dramatisk i Tofo

Dykning i Tofo

Der ligger 4 dykker butikker i byen, de tilbyder mere eller mindre alle sammen det samme og til nogenlunde samme priser. Vi dykkede med Tofo Scuba (her får man betydelige rabatter, hvis man bor på Fatima’s Nest). Det er desuden den eneste dykker butik der ligger lige ned til vandet, med solsenge og en tilhørende restaurant. Der brugte vi oceaner af tid, både mellem dykkene og når vi bare ville slappe af.

DCIM107GOPRO

I færd med at beslutte hviket par shorts jeg skal købe… En af livets hårde beslutninger!

img_4779

Solnedgang fra Tofo Scuba

Alle butikker tilbyder dykning året rundt. Hvis man er til de store fisk, så er Juni-Sep. oplagt. I den periode er der pukkelhvaler som immigrerer nordpå, væk fra de kolde strømme, så i den periode vil man kunne opleve at se hvaler fra stranden af. Og det er næsten 100% sikkert at du ser dem, enten til eller fra et divesite.

Dykningen omkring Tofo er specielt berømt for dens store koncentrtion af djævlerokker og hvalhajer. Der er masser af plankton og ’cleaning stations’, til dem, så de er der næsten året rundt. Man kan tage på en såkaldt hval safari, hvor man kan snorkle med hvalhajerne. Guiderne er gode til at spotte dem og derefter er det bare at hoppe i bølgen med det store dyr. Da det jo er i naturen, er der selvfølgelig ingen garanti for at se dem, men det er bare med til at gøre turen endnu mere spændende. Delfiner er nemme at spotte, og der er masser af dem, hvis man ser godt efter.

vlcsnap-2016-07-15-17h05m57s272

hvalhaj

Hvalhaj selfie

Vandtemperaturen svinger fra 20 grader om vinteren (Juni-Aug.), op til 29 grader om sommeren (Dec-Feb.). Sigtbarheden kan være alt fra et par meter op til 40m. Når planktonet boomer er der dårlig sigtbarhed, men større chance for at se de store fisk. Vejrforholdene skifter hurtigt her, den ene dag kan vandet være helt fredfyldt, og den næste kan der være 5 meter høje bølger og en stærk strøm. Derfor foregår alle dyk med en negativ indgang, så man ikke bliver væk fra hinanden i overfladen.

nyt-billede-11

Gummibåde sørger for at man kommer sikkert hen over bølgerne ved stranden

Dykkerstederne omkring Tofo er relativt nye, i forhold til mange andre steder vi har dykket. Der er stadig masser af uopdagede spots, og de lokale finder jævnligt nye spændende dykker steder i området, så der er altså masser at finde for de eventyrlystne. Mange af dykkene er dybe dyk og det er derfor en fordel at tage sit Nitrox Enriched Air kursus eller have det på forhånd, da det bidrager til længere tid på bunden, og flere fede undervands oplevelser.

DCIM107GOPRO

Indlogering

Der er en god håndfuld billige backpacker muligheder i byen. Fatima’s Nest er den mest kendte, men det er absolut ikke der du får den bedste service, ej heller det billigste.        Vi boede på Nordin’s acomodacao, lige ned til stranden, med fuldt udrustede fælles køkken og eget værelse med bad/toilet for 150kr.

Turlte cove er også en en de billige muligheder, men ligger i Tofino, som er 10 minutters gåtur fra Tofo. Tofino er mere laid-back end Tofo, selvom det er svært at forstille sig.

Hvis man har planer om at dykke meget mens man er i Tofo, så kan det være en god ide at kontakte et af dykkerselskaberne og spørge efter ’accommodation’, når man dykker med dem. Der er ofte penge at spare så.

Hvis du er ligesom os, og helst ikke vil booke noget på forhånd, så er der sikkert mange andre billige steder at finde, hvis man tager sig tid til at gå rundt og finde dem. Højsæsonen starter i November og varer 2-3 måneder, med December som peak måneden. I det tidsrum er det sikrest at booke i forvejen.

Udsigten fra vores lille hjem på stranden

Udsigten fra vores lille hjem på stranden

Restauranter og barer

Beach Barraca, ligger i hovedgaden og serverer byens bedste morgenmad, samt kaffe og frisk pressede juice og smoothies.

Branco’s, ligger også i hovedgaden, og er propfyldt hver evig eneste aften. Han har et simpelt men vindende menukort; pizza eller hot rock (hvor man selv steger sin mad på en varm sten på bordet).

Restaurant Casa Berry, ligger med en skøn udsigt over stranden, bare udsigten gør den værd at besøge. De laver en fremragende burger, men halter lidt på servicen.

Tofo Mar Hotel, er umuligt at overse. Det er indtil nu det eneste hotel der ligger lige på stranden. Det er ikke just backpacker priser de kører med, men hvis man vil forkæle sig selv en dag, så laver de fremragende mad, specielt sushien er god. Hver fredag har de et lokalt band der kommer og spiller live musik og der kan som regel nemt stables en fest på benene, hvis man har lyst til det.

Mozambeat, er den bar man går på efter live musikken. Men det er også et godt sted at spise og bo, fik vi af vide. Vi prøvede det desværre ikke. Men der er swimming pool og hele stedet er fedt indrettet, så det kan godt anbefales at gå om og se det. Det ligger i Tofino.

img_4652

Retten ‘Galleria’ fra Beach Barraca, er noget af det lækreste morgenmad man kan ønske sig

lta_6754

Frokost på Casa Berry

img_4651

Friskfanget barracuda til sølle 20kr.

Transport

Både ’Fatima’s backpacker’ (80kr for transfer) og ’The Base backpacker’ (70kr for transfer) i Maputo tilbyder transfer til Tofo dagligt. Deres transfer er 20-30kr dyrere, end hvis du selv tager bussen fra busstationen, men til gengæld bliver du kørt direkte til Tofo. Hvis du vælger selv at rejse derop med chapa fra Maputo, så er det vigtigt at du kommer med den første chapa om morgenen, da du skal nå til Inhambane, hvor du skal skifte, inden busserne stopper med at køre. Fra Inhambane er der ca. 45 min til Tofo. I en transfer bus fra Maputo til Tofo, kan turen tage alt i mellem 9-12 timer. Husk på det er Afrika du rejser i, så transport tider er ikke altid som forudsagt.

lta_6629

Det er næsten mere normalt end unormalt at punktere i Afrika, så det overraskede os ikke, da det også skete på den her tur.

 

lta_6730

Fantastisk farverig solnedgang vi ankom til i Tofo

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *