Cambodia

Lørdag 7 december

Vi forlod Phu Quoc kl 9.30. Først med bus, herefter med en meget livlig og gyngende båd ind til fastlandet igen. Jeg kunne ikke lide denne bådtur, havet var lige på grænsen til hvad jeg kunne holde til! Men vi overlevede og kom på den lille minibus, ind til byens centrum.

Vi satte os, på en lille restaurant og udfyldte papirerne til det cambodjanske visa, mens vi ventede.  Vi fik et par tun baguettes, som smagte himmelsk, der var noget sort peber sauce til ( ligesom ketchup etc.), som Erik  forelskede sig totalt i. Det måtte vi købe noget af når vi fandt et supermarked eller lign.
Efter at have ventet i cirka en time, kom der en minibus, den kørte os de 1-2 km til grænseovergangen … Dette kom til at tage lidt tid! Kvinden, der kontrollerede vores nye visa til Cambodia, kom med et mærkeligt spørgsmål. Om nogen af os havde opholdt os i Vietnam længere end vores visum varede? Alle blev temmelig nervøse, men efter at have tænkt og talt dagene, var ingen bekymrede mere. … Så hvor havde hun den mistanke fra?

Det viste sig, at personalet på restauranten allerede havde bragt vores pas til grænseovergangen. For at undgå ventetid ved grænsen … Og for at vi fik tid til, at købe noget af deres mad. Og det havde været god mad, så der var fordele for begge parter.

Vietnam - Cambodia grænse

Vietnam – Cambodia grænseovergang

Vi ankom til grænseovergangen – først til den vietnamesiske side – for at “tjekke ud” og da  fik vi svar på spørgsmålet. En fyr fra Schweiz, der havde fået sit visum fra den vietnamesiske ambassade i Schweiz, troede han havde 3 måneders visa, som hans kæreste havde fået. Men han havde kun fået 1 måneds visum (han havde ikke kontrolleret visaets udløbsdato!) Husk altid at kontrollere dit visums udløbes dato! Det er vigtigt, at man ikke overskrider sit visums datoer. Det gør politiet et stort problem ud af det – og det koster dig penge!
Resten af os kom gennem den vietnamesiske halvdel af grænsen uden problemer. Men politiet tilbageholdte denne mand, hans kæreste fik ikke engang lov til at vente på ham.  Det tog ganske lang tid, at komme gennem en cambodjanske halvdel af grænsen. Vi skulle have et såkaldt læge check – men lægen tog bare vores temperatur med en lasertemperaturmåler på vores pande og kontrollerede om vi havde et vaccinationskort… Han kontrollerede ikke hvilke vaccinationer vi havde. De, der ikke havde kortet, skulle betale 1 dollar for ikke at have det?  Så det lægecheck var ikke andet end en pengemaskine!

Vietnam - Cambodia grænse

Lokale der krydsede grænsen.

Efter at komme ind i vores 4. land på vores rejse, uden nogle problemer, blev vi delt op i 2 busser. En kørte nordpå til Phom Penh (hovedstaden), og én kørte mod vest til Kep, Kampot og Sihanoukville… Desværre skulle den schweiziske fyr samme vej som os – Sihanoukville. Så vi var nødt til at vente på ham. Det tog yderligere en time, før han endelig kom igennem og vi kunne starte vores cambodjanske eventyr .

Busturen tog næsten 4 timer og vi blev sat af i midten af turist-området i Sihanoukville, omkring kl 19 … Byen var fyldt med turister, så at finde et sted for natten kunne være et stort problem. Vi spurgte et par steder, men endte med at tage en tuk-tuk til en af de mere afsides-liggende strande  – kaldet Otres Beach. Derud ville vi alligevel senere, så hvorfor ikke bo der fra starten af.
Stranden lå omkring 6 km fra byen og var et flot og roligt sted, præcis som vi havde fået at vide af flere personer. Men at finde et logi, viste sig at være lige så svært som inde i byen. Vi endte på Otres Corner Bar, hvor den flinke ejer John og bartender Charley (halvt dansk og halvt australier), fortalte os, at vi kunne sætte vores store oppakning der, mens vi ledte efter logi. Efter at have set på et par værelser og en kæmpe lilla og rød gekko, begyndte jeg at gå lidt i panik. Det var mørkt nu og jeg hader at komme til et nyt sted om natten, fordi jeg ikke kan orientere mig godt nok.

Sihanoukville, Cambodia

Tank station i Sihanoukville

Ligesom jeg var ved at opgive, fandt vi et acceptabelt værelse til 15USD. John fra baren havde tilbudt os, at komme med dem til det store lørdags aften marked, 3-4 km derfra.  Så da vi havde indlogeret os, gik vi tilbage til baren og fik et par øl , før han kørte os ud til markedet.
Markedet var et lille område med vestlige madboder, hængekøjer i træerne, folk der solgte armbånd, malerier, kiks, øl osv.  Alle butiksejere var vestlige mennesker. I det ene hjørne var en åben tattoo shop, i den anden en fyr der solgte hjemmelavet absint. Der var en åben scene for musikere og nogle optrådte med ild shows. Et absolut forbløffende sted med en meget afslappet atmosfære. Vi opholdte os der resten af aftenen. Super oplevelse.

Søndag 8 december

Vi havde stort set ingen kontanter og havde brugt vores sidste småpenge på en stor flaske vand. En tuk-tuk kørte os ind til byen og efter et par forsøg fandt vi en ATM automat, hvor vi kunne hæve det maksimale beløb. Heldigvis regner Cambodjas banker i USD, så deres banker er bedre end i Vietnam. Vi gav chaufføren en ekstra dollar for venligheden og tålmodigheden.
Charley, der talte dansk med en meget stærk ”Sydney Lee” accent , fortalte os, hvor vi kunne  købe et myggenet. På et lokalt marked fandt vi et og forhandlede det ned til en overkommelig pris. Så er problemet løst næste gang vi får et værelse uden myggenet!

Myggenet, Cambodia

Afskåret fra myggene.

Vi gik på en tysk/thai restaurant og kunne ikke modstå den tyske mad vi så på billederne. De serverede kartofler, rødkål, sovs, sur agurkesalat og en masse andre ting. Jeg bestilte de førnævnte ting, samt en stor okse-roulade (benløse fugle) og Erik en stor wienerschnitzel med pommes. Maden var lækker, men betjeningen forfærdelig, selvom det var en tysk fyr der drev stedet. Ligesom folk over-spiser derhjemme på denne tid af året, så spiste vi også for meget. Tømte fadene med de store vestlige portioner og bagefter følte vi det, som havde vi spist to store fodbolde. For pokker, hvor var vi mætte !

Serendipety beach, Tysk middag

Tysk middagsmad i Cambodia

Bagefter lagde vi os på Serendipity stranden i Sihanoukville for at slå maver. Jeg havde faktisk lidt mavepine efter alt det mad . Ohh det føltes nærmest som julen i Danmark!  Vi mødte Jack igen og var faktisk ikke engang overraskede. Måske er vi ved at vænne os til at støde ind i de samme mennesker igen og igen . Fik en hurtig snak med ham og gik mod Otres Beach igen.

Ko med bækket ben i Sihanoukville

Ko med bækket ben i Sihanoukville, vi fik at vide at hjælp var på vej, men 2 timer senere, lå den der desværre stadig

Der var Happy Hour på Otres corner bar, så der blev vi og nød solnedgangen fra vandkanten. Alle restauranter og barer der er lige ud til vandet, så ingen grund til klage.  Mens jeg arbejdede på bloggen om aftenen slappede Erik af og småsov.

Tuk tuk i Sihanoukville, Cambodia

Tuk tuk dronningen!

Kun fordi vi lovede John & Charley at smage deres søndags steg, kom vi ud af sengen igen. Vi tvang vores trætte kroppe til at gå på hen på restauranten.

Børne sælger Otres beach

Børne sælger prøver at overbevise Erik

Mandag 9 december

Holdt vores løfte til os selv og hinanden, vi tog en 5 km morgen løbetur. Det er meget forfriskende og alt er så stille og fredeligt om formiddagen. Kun få mennesker er oppe. De hænger tøj til tørre eller bader uden for deres hus i det beskidte vand, mens et par madboder bliver gjort klar til at åbne efter solopgang.
Det eneste problem om morgen, er de aggressive hunde der løber løst rundt. Efter at være blevet jagtet af dem i morges, besluttede vi at løbe langs stranden på vej hjem, men hundene så og hørte os, og løb igen efter os.

Vi måtte stoppe. Erik skældte på dem og gjorde hurtige og store bevægelser. Det fik to af dem til at forsvinde, men den sidste kom nærmere og til sidst måtte Erik sprøjte vand mod den før den forsvandt. Selvom Erik elsker hunde, var det ubehageligt og hundene ødelagde den dejlige, smukke tur langs stranden. Hundene er roligere i dagtimerne. De føler sig åbentbar truet tidligt om morgenen og sent på aftenen.

Der er ingen bedre måde at afslutte en varm og svedig løbetur på, end at hoppe i havet og få sig afkølet. En bedre start på dagen findes ikke.

Tofu coconut amok - Cambodia

Tofu coconut amok – absolut ynglings mad!

Til morgenmad er vi virkelig trætte af det hvide baguette brød, vi får næsten hver morgen. Jeg er glad for, at vi kan få brød, men jeg er træt af at spise hvidt brød hele tiden. Så mens Erik nød sin engelske morgenmad, spiste jeg min favorit mad – krydret kokos sovs med tofu, ris og grøntsager – kaldet Amok! Jeg skal have lært at lave det selv. Yummi !

En super venlige fyr solgte os nogle billetter til en bådtur næste dag . Vi er overraskede over det cambodjanske folk. De er meget venlige og imødekommende. Jeg troede virkelig , at dette land ville være vanskeligere at rejse i, men det går fint.
Dagen gik for mig med at skrive blog imens Erik snorklede. Tidligere besluttede vi at prøve windsurfing, så da vinden friskede op efter frokost, lejede vi 2 vindsurfing boards. Erik var ½ time på vindsurfing skole, men det var ikke pengene værd. Læreren kunne ikke fortælle Erik noget, som jeg ikke vidste, så vi kunne have sparet de penge, men det var ikke til at vide!

Solnedgang drinks - Otres beach, Cambodia

Solnedgang drinks

Bagefter vindsurfede vi 1 ½ time sammen. Jeg var overrasket over, hvor let det var. Jeg huskede det som meget sværere, men jeg kunne have været ude, hvor vinden må have været stærkere. Erik lærte det ganske hurtigt og han kender ikke meget til vind og sejl, så jeg er faktisk imponeret over, hvor godt han håndterede det. Denne dag var der næsten ingen vind, så en perfekt dag for begyndere, men næste gang skal vi vælge en dag med mere vind.

Igen nød vi solnedgangen i nogle flotte og hyggelige stole på stranden, mens tjeneren serverede mad og drikkevare for os. Nogle hunde nærmede sig vores bord og begyndte at tigge, med deres store hvalpeøjne. Men efter vores erfaring i morges, jog vi dem væk fra bordet. I dag var vi igen begge virkelig trætte og sov før kl 21. Oldies but Goldies..!

Middag med herreløse hunde, Otres beach, Cambodia

Middag med herreløse hunde

I dag var den første dag i over en uge, hvor vi faktisk havde booket en såkaldt turist- tur.  En heldags bådtur med snorkeldykning, svømning, jungletur, morgenmad og frokost for den svimlende sum af 24dollars ( 130kr ) for os begge . Vi kan næsten ikke få morgenmad så billigt derhjemme, så det var et godt tilbud .
Nogle gange glemmer vi at sammenligne priser med de danske priser, men vi er nødt til at gøre dette mere, for at indse hvor billigt det er her omkring. Men vi kan stadig finde på at diskutere pris for at spare 1- 2 kr og endda gå, hvis vi ikke kan få den rigtige pris. Det er virkelig små penge, men det handler om principper.
Morgenmaden blev serveret på den restaurant, hvor vi købte billetterne og efter alle havde spist, forlod vi stranden med en træbåd og sejlede ud til den første ø, hvor vi snorkeldykkede i en halv time. Der var ikke meget at se under vandet. Kun få fisk og nogle koraller. De lokale fanger fisk her hver dag, så vi så mest nogle strittende sorte søpindsvin.

Ø omkring Koh Rong, Cambodia

En af de smukke øer som vi besøgte på turen.

Der er ingen regler for hvilke fisk der er lovlig at fange, så de lokale spiser dem alle, selv de bittesmå. Dem som man normalt ville smide tilbage i havet .

Vi sejlede til en anden ø for at svømme og mens vi dasede på stranden, fangede vores guider 2 små hajer, som de ville tage med hjem til middag. Så ikke underligt, at der ikke er meget liv i havet omkring. På øen vandrede vi en tur gennem noget jungleskov , hvor der plejede at være dyr at se, men nu kommer der for mange turister hver dag, så dyrene er ikke  i dette område længere.

Bamboo haj, Cambodia

Disse små uskyldige hajer fangede vores guider med stolthed… Stupide individer!!!

Vores guide fortalte os, hvordan hun forlod sin hjemby i det vestlige Cambodja , for at blive  turistguide og tjene penge nok til at hjælpe sin mor derhjemme. Hun sender penge hjem hver måned. Hendes mor er gammel og har brug for penge for at overleve, så guiden forventer at arbejde her de næste 8-10 år, indtil hun får nok erfaring til, at rejse tilbage og arbejde på en af de få turistattraktioner i hendes hjemby.

Hjemmelavede fiskestænger, Cambodia

Hjemmelavede fiskestænger.

Denne pige havde den rette ånd, til at blive en god guide. Meget få mennesker i disse lande har ambitioner som hende, så vi krydser fingre for at hun kan fortsætte med at støtte hendes mor, og i sidste ende rejse hjem igen.

Gåturen i junglen førte os til en fjerntliggende strand. Erik og jeg gik langs den og så nogle gamle forladte bungalows.

Forladt bungalow, Cambodia

Forladt bungalow på en af strandende.

Da vi forlod øen igen stoppede vi for anden gang for at snorkle. Men ingen var opsatte på at hoppe i vandet igen, fordi der nok ikke var noget at se dernede alligevel. Men guiderne fortalte os, at det var anderledes end de andre steder og mere smukt. Så nogle af os prøvede det alligevel, men vi blev skuffet igen, og hoppede hurtigt tilbage op i båden.

Øerne omkring Koh Rong, Cambodia

På vej tilbage til Otres beach, stoppede guiderne båden ved et fiskenet de havde sat i vandet og havde fanget nogle få fisk, og en enkelt krabbe, som de tog med tilbage . Det er virkelig dumt, at de fanger alle de små fisk. De slår jo alt marinelivet ihjel. Så det kan ikke anbefales at snorkle rundt her.
Vi havde en rolig aften. Vi gik ud og spiste og jeg fik min livret ( tofu kokosnød amok ) igen. Vi bookede en bus til Phnom Penh til næste morgen.

Farverig frø, Cambodia

Denne farverige frø bød os velkommen da vi kom tilbage til vores værelse. 

Sihaoukville & Otres beach video

Onsdag 11 december

Igen tog vi en løbetur om morgenen, men denne gang planlagde vi ruten, så vi undgik gøen og vrede hunde, og fik en stille og fredelig løbtur.
Vi forlod smukke Sihanoukville ( Otres beach) kl 07:15 og busturen forløb fint. Intet at klage over og vi var i Phnom Penh tidligt på eftermiddagen. Vi læste lidt om byen i vores bibel og for første gang i de større byer, vi har besøgt, var der ikke et bestemt område for backpackere. Men vi gættede på at det ville være godt nær ved floden.

Tempel i Phnom Penh

Tilfældigt tempel i Phnom Penh

Så mødte vi en engelsk fyr, der boede i Phnom Penh, og han fortalte os, at vi skulle tage hen til gade nr. 172. Det var et kommende backpacker område med gode billige hoteller , pensionater, barer og restauranter.
Alle gader har numre her, så det er let at huske, i forhold til alle de gadenavne, der er  vanskelige at udtale. Husnumrene er mere kaotiske . Nogle huse har de samme numre, så på en gade er det muligt at finde 3-4 huse med det samme husnummer. Vi gik til gade 172  og fandt et hotel til 8 USD og fik den handlet ned til 7 USD. En rimelig pris for et lille og beskidt værelse .

Hængekøje på gaden i Phnom Penh

Tid til et lille hvil!?

Om eftermiddagen gik vi ud for at se på byen. Men de fleste steder var ved at lukke, så vi så dem kun udefra. En tuk tuk chauffør nærmede sig os og begyndte at spørge, hvad vi ville  se og hvor vi ønskede at komme hen. Vi ønskede at se Tuol Sleng museet og drabs områderne – Choeung Ek. Han havde en kammerat, der tilbød at køre os til stederne og vente på os, til den nette sum af 15 USD.  Så ham hyrede vi  til den næste dag.

Friturestegte firben

Der røg appetiten – til venstre friturestegte firben

De var begge virkelig venlige og forsøgte ikke at snyde os. Generelt er cambodjanerne meget venlige og lette at komme i kontakt med . De taler godt engelsk og der er altid et smil at finde på gaden. Vi er enige om, at de er de bedste mennesker, vi har mødt hidtil nu, og vi er så glade for, at vi besluttede at besøge Cambodja, selvom det ikke var planlagt til at begynde med. Nå, denne tuk tuk aftale var meget værd for os, da vi ikke ønskede at leje en motorcykel og køre i den stressende trafik selv.
Vi gik meget rundt i byen den dag. Da vi endelig havde fundet et sted at nyde middagen på – en mexicansk restaurant- var vi bagefter begge trætte og tog en tuk-tuk hjem til hotellet.

Fyldt fortov, Cambodia

De fleste fortov er fyldt med varer, så det meste af færdslen foregår på vejen!

Torsdag 12 december

Vi mødtes med vores tuk-tuk chauffør eller rettere, han fandt os på gaden, hvor vi nød vores morgenmad. Han ventede indtil vi var færdige og kørte os til Tuol Sleng museet (som er et gammelt fængsel ) .
Da vi kom ind i museet fik vi en folder, der kort beskrev det forfærdelige der var sket her. En frygtelig historie om tortur og henrettelser. I 1975 kom De røde Khmer, ledet af Pol Pot, til magten og ville indføre kommunisme i landet. Det skulle gå hurtigt og al modstand blev brutalt fjernet. Mellem 1975 og 1979 dræbte De Røde Khmer mere end 3 millioner af deres egne landsmænd. Jeg er ikke inde i historien overhovedet, men historien var virkelig rørende og hjerteskærende. Jeg kan virkelig ikke forstå, hvordan folk kan være så grusomme imod hinanden.

Tuol Sleng fænslet

Tuol Sleng fænslet

Fængslet var en tidligere skole, men Khmer Rouge ville ikke have folk til at gå i skole. De ville ikke have uddannede folk i landet, de ønskede det gamle land tilbage, hvor folk arbejdede i markerne og ingen rettigheder havde. De torturerede selv kvinder og børn. Nogle af gulvene i fængslet havde ikke været vasket siden massakrerne, så vi kunne stadig se blod på cellegulvene, næsten for autentisk for os. Efter dette ubehagelige besøg, kørte vi til Killing fields (drabs-områderne).

Tuol Sleng fænslet

Vi måtte fordøje vores indtryk, inden vi tog til Killing fields, så vi sad og spiste frokost uden for indgangen.

Tuol Sleng fænslet

Da vi følte os klar til at gå derind , lejede vi en lyd-guide, så vi fik den fulde historie fortalt. Det var det sted, hvor folk fra Tuol Sleng fængslet blev overført til, når de skulle henrettes. De fik at vide, at de skulle overføres til et andet fængsel. Alle havde bind for øjnene og de fleste af dem nøgne eller kun iført bukser.
Der blev spillet højt musik, så ingen kunne høre, hvad der foregik, når Khmer Rouge folkene derefter dræbte dem alle, én efter én og smed dem ned i massegrave med  plads til over 400-500. Kvinder og børn blev lagt i separate grave. De myrdede først børnene ved at slå deres hoveder ind i et stort træ og kastede dem så i massegravene, mens mødrene så til. Efter Pol Pot regimet blev stoppet i 1979, begyndte folk  at grave i gravene og fandt knogler og kranier, som nu er i et stort mindesmonument .

Killing Fields

Hvert år i regntiden bliver der stadig vasket knogler ud af jorden. Efter i 2 ½ times at have hørt sørgelige  og grufulde  historier, fandt vi vores chauffør igen og han kørte os tilbage til byen.

Killing Fields

Killing Fields

Besøgende efterlader små armbånd ved gravene.

Vi søgte efter solcreme på det store centrale marked, men uden held . De havde kun solcreme med factor 50 og noget med hvidpigment i. Alle asiater bruge sollotion og solcreme med hvidpigment i, fordi de ikke ønsker at blive mere mørke, så de kommer til at ligne fattige mennesker, der arbejder i solen. Så det er et statussymbol at være så hvid som muligt, så jeg ser ud som en millionær i disse lande, og Erik ligner en ludfattig bums.

Munke på almisse indsamling

Munke på almisse indsamling

Vi fandt en privat tuk tuk chauffør til i næste dag, hvor vi ønskede at besøge et vildtreservat, 40 km syd for byen. Om aftenen, da vi kom til receptionen, mødte vi Henrik & Andrea (som vi havde mødt flere steder før), men denne gang vidste vi, at vi ville møde dem, fordi Erik havde mailet med Henrik aftenen før. Vi havde middag med dem i hotellets restaurant og Erik gik en tur med Henrik.

Racisme på en ny måde

Racisme på en ny måde

Fredag 13 december

Andrea & Henrik ville gerne med os på vores tur til vildtreservatet, så vi mødtes tidligt om morgenen og blev hentet af vores tuk tuk chauffør kl 7:30 .

Fyldt minibus i Cambodia

En fyldt minibus som denne, er hverdags syn i Sydøstasien.

Det var en lang og støvet tur til dyreparken, så vi tog hospitals masker på. Det var forfærdeligt med alt det støv og snavs i luften. Først da vi endelig kørte af den ufærdige og kaotiske motorvej, var vi i stand til at trække vejret normalt igen. Efter næsten 2 timer i den bumpende tuk tuk ankom vi til dyreparken .

Støv og tuk tuk i Cambodia

Vi er ved at vænne os til den asiatiske levestil.

Vi havde bestilt en guide til at vise os rundt, men før vi var steget ud af tuk tuken, var vi omringet af børn, der ville sælge os mad til dyrene. Vi måtte bede børnene om at flytte sig, så vi kunne komme ud af tuk tuk’en. Vi købte nogle søde kartofler og bananer til dyrene.

Hjort og abe, et umage par

Et umage par

Så snart vi gik ind i indhegningerne genkendte hjortene og aberne hurtigt skålene med mad, så vi blev overfaldet af dem. Videoen viser hvordan.

Krokodille godt gemt

Nej – det er ikke bare et stykke tømmer der flyder rundt!

Underlig bjørn, Cambodia

Den underligste bjørn vi har set!

De eneste mennesker, vi mødte på vores tur var en flok munke og vi så ingen turister. Rejsen tilbage til byen føltes ganske lang, da vi alle var trætte af at komme så tidligt op og af at være i solen hele dagen. Alle, undtagen jeg, tog en lur da vi endelig nåede hotellet igen. Jeg havde travlt med at skrive og var ikke så træt (men godt jeg ikke var kommet hjem kl. 03.30 i nat, som drengene gjorde).

Leguan, dyrepark Phnom penh, Cambodia

Lækker lille fætter!

Da den store bjørn var færdig med sin snorken, gik vi lige over gaden og nød en stor og velsmagende kebab. Netop da vi spiste den lækre mad, skete der en motorcykelulykke lige foran os. To motorcykler kørte sammen. Den ene, med en meget ung chauffør, røg over i en tuk tuk, der var parkeret på hjørnet. Den anden med to forældre og deres baby (uden hjelme) styrtede også.
Det hele skete så hurtigt, men knægten røg på jorden og slog sig vist lidt, men nok mest bare chokeret. Ingen råbte eller gjorde en stor scene ud af det. Familien kørte hurtigt væk igen og den unge fyr undskyldte sig overfor tuk tuk ejeren og det var det. Ingen udvekslede numre, forsikringsoplysninger eller noget lignende. Det er bare, hvordan det er her.
Vi har set folk køre ind i parkerede biler eller motorcykler flere gange og ingen lægger en seddel bagefter ved køretøjerne. Folk går bare videre. Velkommen til Asien.

Video fra dyreparken

Lisbeth & hjortene!

Lørdag 14 december

I dag skulle jeg på mit første madlavnings kursus. En dag, jeg har glædet mig til. Især fordi den omfattede 3 af mine foretrukne asiatiske retter og det faktum, at vi ikke havde lavet vores eget mad i over 2 måneder, gjorde det ikke mindre spændende .
Vi mødtes i restauranten kl.  9:00 og vi var 15 på kurset. Heldigvis havde vi, som de eneste, tilmeldt os til en hel dag med madlavning. Alle de andre havde kun en halv dag, hvilket betød, at vi ville få en lang eftermiddag, med privatundervisning, og masser af tid til at stille spørgsmål og tale med vores underviser.
Underviseren kom på god talefod med mange af os (især mig), så alle var glade . Den Khmer mad, vi lavede, var velsmagende og utrolig lækker. Bestemt nogle retter der vil indgå i vores daglige mad, når vi kommer hjem .. Hvis vi kommer hjem!

Sticky rice med mango

Vores favorit dessert, Sticky rice med mango

Vi talte frem og tilbage med læreren. Hun underviser hver dag (7 dage om ugen) fra kl 9 til mindst kl 15 og tjener 3 USD hver dag. De 6 aftener om ugen arbejder hun som servitrice og tjener  2USD hver aften. Hun er 30 år og deler en lille lejlighed med sin søster. De sover i samme seng og har aldrig tid til at gå ud og finde en fyr. Hende og hendes søster hjælper også deres mor, som ikke har arbejde og brug for en masse hjælp.

Mad kursus, Cambodia

Der er ikke noget, der hedder lønforhøjelse i disse lande , selv om hun havde et speciel job, kunne hun aldrig bede sin chef om lønforhøjelse (eller hun turde ikke?). Vi havde virkelig ondt af hende og opdagede, hvor privilegerede vi er, men også den store forskel mellem fattig og rig i disse lande.

Vi betalte hver 23 $ for heldags kurset og de på halv dags kurset betalte 15 $ , så det bliver ialt 203 $. Der var 4 der lavede kurset, der hver fik 3 $ hver, så der er 191 $ tilbage. Køkkenet var bare lavet på en tagterrasse, så intet kostbart. Og de fødevarer vi brugte kostede maksimum 10-15 $ – så tilbage til arrangøren er 176 $, Og det er mange penge her!

Men vi kan desværre ikke redde verden, hvorend vi gerne ville…
Vi var helt forspiste, da vi forlod tagterrassen. Erik var så træt, at han havde brug for en lur (bemærk: han tar ofte en lur, meget mere end jeg). I aften spiste og drak vi sammen med Henrik & Andrea på hotellet.

Erik forsøgte i timevis, at få en god forbindelse med sine kammerater hjemme – fordi han var inviteret til deres årlige julefrokost, men det lykkedes ikke. Vi drak en masse øl i restauranten og jeg tror, at vi alle havde lyst til at at gå i byen, men kun Henrik gjorde det, resten af os var for udmattede.

Video fra vores madlavnings kursus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *