Delfinerne ved Monkey Mia

Fredag 10 – Onsdag 15 oktober

Dagen startede med at vi fik en introduktion  om delfinerne i Monkey Mia og hvordan en normalt arbejdsdag er.

Shark bay

Shark bay

Monkey Mia ligger i Shark Bay World Heritage, som er et af de mest populære turiststeder i Western Australia. Besøgende kommer fra hele verden, for at opleve delfinerne her.

Et helt normalt syn på p-pladsen.

Et helt normalt syn på p-pladsen.

Delfinerne kommer ind til stranden hver dag og fem udvalgte hun delfiner får tre fisk dagligt. Fodringstiderne er op til delfinerne. Der er dage, hvor de ikke kommer til stranden, men de dage er sjældne. Naturforvalterne (rangers) holder konstant øje med stranden og rapportere til os (de frivillige), hvilke delfiner der er i området. Vi skriver tider og delfinernes navne i en logbog. Der lever omkring 1600 delfiner i bugten og overraskende nok, kan rangerne kende forskel på de fleste.

Første dag på vores frivillige arbejde.

Første dag på vores frivillige arbejde.

På kontoret, hvor vi er, er der en tyk bog med billeder af omkring 200 forskellige rygfinner.Det er dem, der besøger stranden mest regelmæssigt. Mange delfinerne har mærker fra kontakt med  båd propeller og eller haj bid.
Når rangerne opdager, at nogle af de fem delfiner vi fodrer, er i området, gør vi klar til et delfin-show. Det betyder, at vi har 25 min. til at klargøre fisk til delfinerne, mens guiderne samler de besøgende på stranden og fortælle dem historien bag delfin projektet i Monkey Mia.

AUS_4797

Det indo pacifiske øresvins historie startede i 1950, hvor lokale fiskere begyndte at dele deres fangst med nogle lokale delfiner, der fulgte dem under kystfiskeriet. Delfinerne fortsatte med at følge fiskerne og da anløbsbroen blev bygget, begyndte de at opholde sig der og spise hvad der blev kastet ud.
I 1964 fodrede en dame første gang en delfin med hånden og snart blev fodringen rutine for delfinerne. I årenes løb voksede delfinernes tillid til mennesker og med tiden blev de også fodret fra stranden af lokal befolkningen og besøgende.

Dette var en god grund til at stå op om morgen. At være så tæt på disse dejlige dyr.

Dette var en god grund til at stå op om morgen. At være så tæt på disse dejlige dyr.

Resultatet blev, at delfinerne mistede deres vilde instinkter og deres evne til at finde fisk selv. Afkommet (kalvene) af nogle overfodrede delfiner sultede ihjel, da deres mødre ikke kunne passe dem…

Stranden ved Monkey Mia

Stranden ved Monkey Mia

Den offentlige fodring blev stoppet, da dette blev opdaget og i dag fodres delfinerne kun under nøje overvågning af ansatte fra Parks and Wildlife foreningen, hvor rangerne er ansat. De får kun en lille mængde af fisk af os, faktisk kun en snack.

Ca 300-500g. Pr. fodring. De spiser mellem 10-12 kg fisk pr dag. Så de må selv fange det meste ved naturlig jagt og de lærer deres kalve de vigtige overlevelses færdigheder.

Erik i gang med at udvælge én fra publikum, som skal håndfodre delfinen.

Når rangerne har afsluttet deres foredrag, går vi ned til stranden med fisk i spande. Nogle gange er der kun to eller tre delfiner  og andre gange har vi alle fem. Igen er det op til delfinerne. Vi tager det som et godt tegn, når de ikke dukker op. Det betyder, at de får nok at spise fra deres egen jagt.

vlcsnap-2014-10-12-22h07m00s141

AUS_4756

Det var en smule kaotisk en dagene, hvor vi også havde nogle delfin hanner i området. Hannerne bliver ikke fodret, fordi de har tendens til at blive aggressive over for mennesker og andre delfiner. På denne dag generede de hunnerne og klaskede med halerne ved stranden lige foran publikum, samt bed en af hunnerne som blev fodret, så man tydeligt kunne se blodet i dens hoved, under fodringen.

vlcsnap-2014-10-12-21h58m22s96

Det var ganske underholdende, men også lidt farligt for os i vandet. Men hannerne forlod hurtigt området og vi kunne begynde delfin fodringen ved at lade nogle publikummer håndfodre delfinerne – det alle kommer for at se og opleve!!
Delfinerne er meget blide og venlige overfor os. En af delfinerne er gravid og for tiden elsker hun  at gnide den store mave mod vores ben. Andre sætter deres næse mellem vores ben eller skubbe til vores ben med deres finner og skubber sig baglæns. Vi må ikke røre ved dem, men de rører os hele tiden … Det er fantastisk!  Vi arbejder 4½ time om dagen og det meste af tiden, går med at klargøre og arrangere fodringen af delfinerne. Resten af tiden slapper vi bare af og snakker med de andre frivillige og rangerne.

Mens delfin- fodringen finder sted, er der en af os frivillige, der skal distrahere de pelikaner der er på stranden. Det er ikke hver gang pelikanerne er der, men når de er der, er vi nødt til at være der og underholde dem. Ellers stjæler de delfinernes fisk og ødelægger det for publikum.

vlcsnap-2014-10-12-22h07m39s74
Pelikaner ved, at der er fisk i den gule spand vi bringer ud og under delfin fodringen sidder de og stirrer utålmodigt på den gule spand. Når delfin fodringen er overstået, smider vi et lille stykke fisk til hver pelikan.
Et par gange kunne vi ikke holde dem væk og de fløj lige ned til delfin spandene. Med hjælp fra rangerne og en fristende fisk fik vi pelikanerne væk fra den gule spand igen.

AUS_4945

I Monkey Mia var der kun et sted man kunne overnatte. En campingplads uden el kostede  $16 hver per nat. Vi syntes det var meget dyrt, men på den anden side, vi betalte ikke noget for at være med i delfin programmet. De fleste steder, vi kender til, koster det, når der er dyr involveret. Så vi var heldige, at det var gratis.
Vi var også heldige med at kunne arbejde for vores indkvartering, i stedet for at betale. Arbejdstiden var den samme, uanset om vi opholdt os på camping-pladsen eller på et hostel værelse, så vi flyttede ind på et værelse i tre dage, for at få mere ud af vores arbejde.

Emuerne ved Monkey Mia

Emuerne ved Monkey Mia

IMG_2770

En dag rengjorde vi deres tour-bus, en anden dag rensede vi loftet for edderkoppespind i deres udendørs område ved strand restauranten samt fejede hele udendørs området.
Under de to dage vi opholdte os på campingpladsen blev vi generet af vilde emuer. De stjal mad så vi kunne ikke sidde udenfor med bagklappen på bilen åben, uden at en emu luskede hen og kigger ind bilen efter noget spiseligt. De er så vant til mennesker og ved hvor de nemt kan få mad. Til at begynde med syntes vi det var sjovt, men da emuerne begyndte at angribe hundene på  campingpladsen og gå ind i folks telt, var det ikke så sjovt længere. Rangerne bør starte et program for emuer, som de gjorde med delfiner. Problemet er nok, at de ikke kan tjene penge på dem!!!

Erik i gang med den forbudte emu dans!

Erik i gang med den forbudte emu dans!

Erfaringen og omgangen med delfinerne har været fantastisk og absolut spændende.
Vi har virkelig nydt hvert øjeblik af arbejdet og er glade for at vi fik den mulighed. Normalt skal man reserverer det frivilligt arbejde lang tid i forvejen. Vi var heldige at få det blot et par dage før vi ankom. Vi vil aldrig glemme de store lyse øjne, der kiggede op på os og de naturlige smil disse væsener har.

vlcsnap-2014-10-12-22h06m03s147

Det er intet mindre end fantastisk. Jeg forlod et stykke af mit hjerte hos delfinerne ved Shark Bay!

Video fra vores dage med delfinerne i Monkey Mia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *