Livet som workaway’er

Til dem der ikke kender til work away, så er det en international organisation der gør det muligt for rejsende at arbejde frivilligt for værter over alt i verden. Det kan være enkelt individer, familier eller større selskaber man arbejder for. Arbejdet kan være lige så varierende, som i det “normale” arbejdsliv, så man bestemmer selv hvad man vil arbejde med. Tjek selv meget mere på www.workaway.info

nZuwa Lodge

Vi har nu været her på nZuwa lodge i to uger, og vi har fået et godt indblik i livet som workaway’er. Uden at have noget at sammenligne med, er jeg sikker på at vi har været meget heldige med vores værter og deres afslappede indstilling til tingene. Her behøver tingene ikke at gå særlig stærkt og arbejder vi bare i vores normale tempo er det langt over forventningerne.

Vores værter Alex (tysk oprindelse, men er født og opvokset i Kenya) og Gianni (amerikaner, født og opvokset i Californien) er på vores alder, har Olivia på 2 år og Oskar på 9 måneder. De har haft lodgen i 10 år, men det er ikke til at se på det. Tingene foregår i et meget afslappet tempo, og det skal man vænne sig til, men har man først gjort det, så er livet simpelt. Lodgen består af 3 bungalows på stranden, 1 hovedbygning længere tilbage på grunden med 2 enkelt værelser med havudsigt, samt to familie lejligheder med 2 værelser, 4 sovepladser og 2 badeværelser, hvoraf vi er så heldige at bo i den ene lige pt. Der udover er der en lille restaurant som er tilbygget den anden og oprindelige hovedbygning, hvor familien indtil for kort tid siden boede. Men efter at have haft besøg af 3 spyttende kobra’er i forskellige størrelser (dem der spytter gift mod øjnene og har et yderst dødeligt bid), flyttede de ind i en af familielejlighederne, som er mere børnevenlig og mere slange sikre.

De har 15 mand ansat, 1 kok, 1 restaurant medhjælper, 1 alt-mulig-mand, 1 gartner, 2 barnepiger og resten er håndværkere der er i gang med at bygge en større restaurant og bar tættere på vandet. Maj måned er den mest stille måned på året, så Alex og Gianni skal hive pengene ind i weekenderne, hvor folk udefra kommer og spiser og nyder stranden. Det er som udgangspunkt også i weekenderne, at jeg kan tjene penge på at give massage. De har sørget for en briks til mig, og så ”lejer” jeg mig ind i en af deres bungalows. Jeg får 2500Met (290kr) pr. kunde hvoraf de 500Met (58kr) går til ”lejen”.

Vores værter er meget fleksible og går ikke op i detaljer omkring vores arbejdstimer. Vi sørger bare for at have nok, og så er aftalen at vi kan tage på nogle dagsture en gang imellem. De mener ikke vi laver for lidt i hvert fald, for det er ofte dem der beder os om at holde fri og gå til stranden.

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique, strand, beach

Vi har næsten stranden for os selv de fleste dage

Der er stor forskel på høj og lav vande. Ved lavvande kan man gå helt ud til revet der ligger godt 1 km ude

Der er stor forskel på høj og lav vande. Ved lavvande kan man gå helt ud til revet der ligger godt 1 km ude

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique, workaway

Bar og lounge området de er ved at bygge

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique, africa, afrika

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique, ny bar

Her kommer restauranten til at ligge

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique, bungalow

En af strand hytterne

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique

Slange, mozambique, pemba

På vores første dag var denne fyr ved at stjæle fugleunger i en palme, og det blev dens dødsdom.

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique, barn, bad, shower, bucket, Olivia

Olivia og hendes elskede balje

nZuwa Lodge, massage, pemba, Mozambique

Reklame billede for massage

nZuwa Lodge, kitchen, pemba, Mozambique

Hummer aften med et par gæster, der tilmed betalte for at vi kunne nyde hummerne sammen med dem.

nZuwa Lodge, kitchen, pemba, Mozambique, hummer

Men hvad laver vi så, som frivillige arbejdere?

Erik er ham der fikser alt, han reparere alt fra vaskemaskiner til toiletpapirholdere. Når det kommer til at fikse ting, så er han en meget tålmodig og dygtig ung mand.

Paula (Alex’s niece, som er her i 7 uger) og jeg, er i fuld gang med renovering og vedligeholdelse af værelserne. Det har indtil videre inkluderet rigtig meget lakering. Vi hjælper også til i køkkenet, og har hver dag en finger med i vores fælles morgenmad og aftensmad projekt.

Vi er på stranden dagligt, hvor vi bader, læser, slapper af, spiller strand spil og soler os. Vi tager jævnligt en løbetur langs den smukke strand og nyder kolde øl som belønning bagefter.

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique, workaway

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique, workaway

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique, work

Sådan slår arbejderne helst græs, de bryder sig ikke om håndskubberen

nZuwa Lodge, kitchen, pemba, Mozambique

Kokken Lappi er altid at finde med et stor smil på læberne

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique, arbejde

Sabado er huset’s alt-mulig-mand, her i færd med at male en af hytterne.

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique, strand

En lille pause fra dagens arbejde

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique

Alex og Olivia

spider, pemba, mozambique

Den var stor nok til at kunne blive spottet på 10 meters afstand.

nZuwa Lodge, atv, pemba, Mozambique

Paula og jeg var så heldige at få en tur på ATV på stranden, af et par besøgende israelere.

ridgeback dog

En af familien’s hunde, opkaldt efter byen; Pemba

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique, strand, solnedgang, sunset

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique, strand, beach, sundowner

Besøg på et nærliggende resort til en sundowner, som er navnet på den øl/drink man drikker til solnedgang

Indkøbsture til byen

Vi har været med Alex inde i byen og handle et par gange, og det er en oplevelse i sig selv. Eftersom Alex og Gianni har boet sammen med de lokale, på samme vilkår som dem, så kender de rigtig mange mennesker her. Så overalt hvor vi går, bliver der sagt ”Alex” og så kommer der en eller anden forklaring på, hvorfor han lige burdegive dem lidt penge. Det får de dog langt fra alle sammen, men han deler lidt småpenge ud på alle turene.

På det lokale frugt og grønsags marked er der et par lokale drenge der nærmest slås om, at få lov til at bære Alex’s indkøb, og ved supermarkederne er der igen lidt verbal slåskamp mellem de lokale, om hvem der så hans bil først, for det er som regel ham der får lov til at holde øje med bilen, mens vi handler. Og så tjener han en lille skilling på det, i form af 20Met (3kr).

På den lille lokale politistation der patruljere stranden og de omkringliggende lodges, havde de forleden deres årlige personale fest. I den forbindelse er det en tradition, at alle lodges bidrager med noget til festen. Så Alex stoppede naturligvis og spurgte hvad de ville have med inde fra byen af, svaret var ”øl” og masser af dem. Rimelig mærkeligt at købe øl til politiet. Og mindst lige så mærkeligt at låne dem penge, for som Alex siger, så får han dem nok aldrig tilbage, men det stopper ham ikke i at råbe ud af vinduet, at de skylder ham penge, hver gang vi kører forbi.  Der er altid vejpoliti når vi når op til hovedvejen, så at medbringe sit pas er et must, ellers kommer man ikke langt her. Det er heldigvis ikke alle gange de stopper os.

Alt i alt, er vi meget tilfredse med vores første workaway oplevelse, og vi er allerede i gang med at finde nye værter, til når vores visa udløber her i Mozambique.

nZuwa Lodge, sunset, solnedgang, pemba, Mozambique

Rejselysten er tilbage

De få gæster der har været på lodget, har givet os blod på tanden til at se mere af Afrika. Vi har fået øjnene op for Namibia, Botswana og Victoria Falls, som Zambia og Zimbabwe deler. Mozambique er tilsyneladende det hårdeste land at rejse i, så vi ser allerede frem til at besøge andre lande, der skulle være meget mere turistvenlige, med bedre busser og bedre infrastruktur. Lige pt. er der borgerkrig i det centrale Mozambique, så det frarådes at rejse igennem midten af landet.

Vores oprindelige plan var at rejse ned til Tofo, som er Mozambique’s voksende backpacker område med verdensklasse dykning, men det kan komme til at blive en dyr fornøjelse nu, da det kun er muligt at komme derned med fly, hvis ikke vi vil rejse igennem landemidten, og det er bestemt ikke billigt at rejse med indenrigs fly her. Men vi ser tiden an. Vi vil jo helst ikke planlægge for meget på forhånd, da der skal være plads til spontane beslutninger.

nZuwa Lodge, pemba, Mozambique, strand, beach, hammock, hængekøje

Strandlivet tager hårdt på kræfterne…

2 tanker om “Livet som workaway’er

    • ingendestination Forfatter

      Det er ihvertfald en god og billig måde at se verden på 😉 Vi er så småt i gang med at se hvor næste sted skal være, formentlig Namibia.

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *