Johannesburg – det aller farligste sted…

Efter godt et halvt år i den sydlige del af Afrika, så har vi efterhånden hørt mange historier om farlige Jo’burg.

Ingen har rådet os til at opleve byen og alle siger den er et stort no-go. Men hvorfor egentlig? Er den virkelig så farlig i forhold til andre byer i Afrika? Eller er det hele bare rygter? Jeg må indrømme at vi blev lidt nysgerrige efter at finde ud af det, og måske også lidt trodsige. Vi tænkte at det kan umuligt være så slemt som rygtet siger.

Vi bookede derfor et par nætter ved en airbnb vært. Her havde vi adgang til swimming pool, tennisbane og fitness center. Vi manglede ikke noget. Vi boede i Randburg som er et af de gode områder. For ja selvfølgelig er der områder man ikke burde besøge (ligesom i så mange andre storbyer), men hvis man tager sine forholdsregler så burde man ikke støde ind i problemer. Undgå f.eks. at gå med dit spejlrefleks kamera synligt og tag kun de kontanter med du skal bruge. Vær i det hele taget forsigtig med at vise svage sjæle at du har noget af værdi på dig.

img_5709

Frokost med vores airbnb vært og hans børn

img_5724

Vi endte med at blive 2½ uge ved vores vært. Vi færdes frit omkring om dagen, gik til stor centeret, slagteren og den lokale spar. Der var dog ikke mange ud over os, der gik rundt. Der er lidt amerikanske forhold, som tydligt ses på sidebenene af mange. Men det er helt fint at gå rundt om dagen, bare man går på de lidt større veje, hvor der er trafik og mennesker hele tiden. Park station i CBD er også ganske sikker om dagen. Vi anbefaler Rosebank, Sandton, Parkhurst og Melville, som gode områder. De byder alle på masser af gode shopping muligheder og små cafe miljøer.

img_5817

Private har lavet en lille urtehave ud til vejen, som alle kan nyde godt af. En super fed ide.

Inde bag de beskyttende mure boede vi, helt isolerede fra verdenen udenfor

Inde bag de beskyttende mure boede vi, helt isolerede fra verdenen udenfor.

Generelt siger de lokale, at alle forstæderne nord for byen er relativt sikre. I Melville’s hovedgade og på 4th avenue i Parkhurst er der masser af barer og nattelivet er i top. Vi gik en del ud om aftenen de steder og har kun gode oplevelser derfra. Om aftenen er det bedst at bruge über, uanset hvor man er. Det er nemt, billigt og sikkert hele vejen igennem.

Efter at have opholdt os i Jo’burg, har vi snakket med mange forskellige lokale og de tror på at Jo’burg er på rette vej, men der er lang vej igen.

Der er lang vej til at de 3 meter høje mure med elektrisk hegn og pigtråd omkring alle huse, bliver fjernet og alle frit kan gå i gaderne uden frygt for at blive overfaldet. Selvom de bor bag høje mure, låser de samtlige døre og sætter alarmen til om natten. De tager altid bilen, uanset hvor langt de skal og det er ren rutine at låse bildørene, for at eventuelle gerningsmænd ikke kan stjæle fra bilen når man holder for rødt i et kryds. Børn bliver fragtet til og fra skole og fritidsinteresser hver dag, fordi man ikke tør at lade dem tage offentligt transportmidler.

Spørger man de lokale rige/hvide så har alle oplevet kriminaliteten tæt på, enten ved overfald eller indbrud. Voldtægtforbrydelser er så normalt at det antydes at over halvdelen aldrig bliver politianmeldt, og ofte rammer de ikke engang medierne. Politi stationerne er aldrig mere end 2km væk, de har åbent 24 timer i døgnet, men har ganske simpelt for travlt til at tage sig af små forbrydelser.

Men det er jo i det her kaos at de mennesker vi mødte er opvokset, det er deres hjem, det er her de har deres barndomsminder, så for dem er det normalt at begå sig i de omgivelser, som for os europæere kan virke absurde.

img_5864

img_5820

img_5812

Man kan diskutere om det er værd at bruge tid på at se Jo’burg, men hvis man gerne vil have et indblik i landets spændende men sørgelige historie, så er Apartheid museumet et besøg værd, ej faktisk et must. Der bruger man nemt en halv dag (jeg er ikke en museum-kind-of-person, men historien er så spændende og rørende at man bliver helt opslugt i den). Constitution hill er også spændende og lærerigt. Derudover er en guidet cykeltur i Soweto, faktisk også et must. Lad dig ikke narre af at hop-on hop-off busserne laver en guidet tur derud. Arranger dén cykeltur!

Gold Reef City hotel

Gold Reef City hotel

img_5829

Museums billetten til Apartheid museet

lta_0040

lta_0046

Med hensyn til sikkerheden i byen, så skal man tage sine forholdsregler og researche, ligesom alle andre steder, men helt ærligt så ser jeg ikke byen mere farlig eller usikker end så mange andre steder vi har været i Afrika. Nyhederne fra de små landsbyer har bare ikke så nemt ved at nå de internationale medier, men derude kan det være lige så sikkert/usikkert at opholde sig. Med 8 millioner indbyggere i og omkring Jo’burg er sandsynligheden for at der sker lige netop dig noget, meget lille. Men stik en finger i jorden og vær opmærksom på dine omgivelser, så skal du nok få nogle uforglemmelige dage i “farlige” Jo’burg.

lta_0031

Slummen i Soweto

2 tanker om “Johannesburg – det aller farligste sted…

 1. Mette / Mette & Martin Rejser

  Mega fedt indlæg, tak! Vi var nemlig meget i tvivl om, hvorvidt vi burde besøge Jo’burg eller ej, da vi var i Sydafrika – og vi endte med at springe byen over pga. de mange (!) advarsler. Så jeg er glad for, at I forhåbentlig inspirerer andre rejsende til IKKE at gøre samme fejl som os. Og så sætter vi byen på listen over to-do’s næste gang vi besøger Sydafrika 🙂 Kh Mette

  Svar
  • ingendestination Forfatter

   Tak Mette! Og ja jeg håber også andre vil blive inspireret til at besøge Jo’burg, så vi kan få reduceret folk angst for byen. Der er jo masser der besøger Cape Town, som i følge statistikkerne er meget mere kriminel og farligt end Jo’burg er. 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *